Den 17 juni 2020 arrangerade Uppsala universitet, Länsstyrelsen Uppsala län, Uppsala kommun, Region Uppsala samt den Lokala Överenskommelsen med civilsamhället (LÖK) ett panelsamtal för att diskutera mänskliga rättigheter, demokrati och rasismens normalisering i kristid. Samtalet inleds med en föreläsning om ca 20 minuter för att sedan gå över till samtal.
Det är helt klart så att 90 minuter inte är tillräcklig tid för att adressera rasism, diskriminering och rasismens normalisering, och vi skulle behöva – både i denna konstellation – men också i övrigt – diskutera detta mycket längre.
Det går också in i vår ambition med detta initiativ – att lyfta, synliggöra och adressera frågor om rasismens normalisering i Sverige – om frågor om representation, rekrytering, bemötande och förebyggande arbete mot diskriminering. Ett förtydligande från samtalet är att hudfärg helt klart är en diskrimineringsgrund.
Stort tack till alla våra panelister för tankeväckande och intressanta bidrag som sätter fingret på komplexiteten i dessa frågor, och varför arbetet med mänskliga rättigheter är så centralt. Tack också till dig som har tittat, ställt frågor och som nu fortsätter engagera dig i arbetet mot diskriminering och för alla människors lika värde. Samtalet tar inte slut här, det är nu det fortsätter.
Vi hoppas att panelsamtalet den 17 juni 2020 kommer inspirera till fler samtal och framförallt mer konkret arbete – såväl inom och mellan deltagande aktörer, för vi behöver prata mer om dessa frågor i Sverige, och i Uppsala.
Elena Namli, professor, Uppsala universitet
Johanna Ohlsson, TD, Uppsala universitet
Linda Eskilsson, Kommunalråd
Göran Enander, Landshövding, Länsstyrelsen
Dima Sarsour, Lokala överenskommelsen
Stefan Olsson, regionråd, Region Uppsala
Vi vill tipsa om några av de många andra samtal som planeras och arrangeras på detta tema: